Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Μην χαλαρώνετε, μην τριγυρίζετε, μην αγαπάτε

Άρθρο της Ελευθεροτυπίας (Παρασκευή 24/8/07)

Τίτλος: Παγκόσμια κρίση υγείας από νέες μολυσματικές ασθένειες βλέπει (σχ: στο φλιτζάνι) ο ΟΗΕ.


Τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση νέων μολυσματικών ασθενειών και την ταχύτατη εξάπλωσή τους δημιουργούν οι σύγχρονες συγκοινωνίες, προειδοποιεί (σχ: εγώ θα χρησιμοποιούσα τη λέξη απειλεί ή τρομοκρατεί) η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τονίζοντας την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή πανδημιών.
Με δισεκατομμύρια ανθρώπους να τριγυρίζουν (σχ: μοιάζει να μας μαλώνει ο WHO που δεν καθόμαστε σπίτι μας) αεροπορικώς κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη, οι ασθένειες σήμερα μεταδίδονται γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία. Οι ταξιδιώτες μπορούν να μετακινηθούν εύκολα σχεδόν οπουδήποτε, πράγμα που σημαίνει ότι το ξέσπασμα μιας επιδημίας σε ένα μέρος του κόσμου μπορεί να γίνει απειλή και κάπου αλλού μέσα σε λίγες ώρες.(σχ: τα ακούς ανήσυχε ταξιδιώτη; Τα ακούω, να λες) Τα τελευταία 5 χρόνια η Π.Ο.Υ. έχει καταγράψει παγκοσμίως πάνω από 1.100 επιδημίες επικίνδυνων ασθενειών, όπως χολέρα, πολιομυελίτιδα και η γρίπη των πτηνών (σχ: οι υπόλοιπες 1.097 ποιες είναι;).Το γεγονός δε ότι σήμερα ο άνθρωπος έχει πρόσβαση σε όλο και περισσότερες, άλλοτε απομακρυσμένες και απομονωμένες, περιοχές ευνοεί την εμφάνιση πολλών νέων ασθενειών. Για την ακρίβεια, βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με μια καινούργια ασθένεια κάθε χρόνο. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 39 παθογόνοι παράγοντες που ήταν άγνωστοι μια γενιά πιο πριν: ανάμεσά τους οι ιοί που προκαλούν το AIDS (σχ: να κι ο πληθυντικός! Φαντάζομαι οι…ιοί θα ανήκουν όλοι στην οικογένεια HIV.Όλο το σόι! Γαμώ το σόι) τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα και το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS (σχ: μην ετοιμαζόσαστε για ταξίδι στην Αφρική ή στην Ασία, άντε μην τα πάρω. Παλουκωθείτε και λίγο σπίτι σας!). Κι όπως επισημαίνει ο Π.Ο.Υ. (σχ: μη χαλαρώνετε!) στην ετήσια έκθεση για την παγκόσμια υγεία: «Θα ήταν αφέλεια να θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη μια ασθένεια σαν το AIDS, ένας άλλος Έμπολα, ένα άλλο SARS» (σχ: δηλαδή σας κάναμε που σας κάναμε ενοχικούς και φοβικούς που κάνετε sex-σα δε ντρέπεστε λίγο λέω εγώ-κάτσε να σας μαζέψω και λίγο σπίτια σας γιατί παραπήρε ο κώλος σας αέρα!)
Αυτός ακριβώς (σχ: και μόνον αυτός, θέλω να με πιστέψετε) είναι ο λόγος που η οργάνωση έχει προβεί σε αναθεώρηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας και ζητά τη στενή συνεργασία όλων των κρατών, ιδίως σε ό,τι αφορά στην άμεση ειδοποίηση της Π.Ο.Υ. σε περίπτωση εκδήλωσης οποιασδήποτε επιδημίας (σχ: διότι δεν είναι να παίζουμε με αυτά τα πράγματα!). Μόνο με έναν έγκαιρο παγκόσμιο συναγερμό και ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών μπορεί να αποφευχθεί μία επιδημία (σχ: αφού πρώτα σας κάνουμε να χάσετε 10 χρόνια από τη ζωή σας -χρησιμοποιώντας τα γνωστά μέσα- μην τυχόν και κολλήσατε κι εσείς). Καλεί επίσης τις χώρες, να μοιράζονται με τις υπόλοιπες αλλά και με τη WHO τα δείγματα ιών που διαθέτουν ώστε να πολλαπλασιάζονται οι προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίών (σχ: άντε μπράβο, γιατί έχουν πέσει αναδουλειές.). Το ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που δεν δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν και τις συχνότερες επιδημίες.

Τέλος άρθρου


Και τώρα που μας την είπε (αργότερα θα μας κάνει και «ντα» με μία ασθένεια θανατηφόρα κι εύκολα μεταδιδόμενη ) ο WHO ή Π.Ο.Υ (ή «ΠΟΥ-ν’ το που ν’ το, το κονδύλι») γιατί είμαστε σουρτούκηδες παγκοσμίως και είμαστε υπεύθυνοι για τη δημιουργία και ραγδαία εξάπλωση ασθενειών, μπορούμε να γίνουμε κι άλλο ενοχικοί! Κι επειδή ο WHO και ο κάθε ευφυής κάτοχος θέσης εξουσίας, συνολικά ή μεμονωμένα, δεν διακατέχεται από διακρίσεις και αγαπάει όοοοοολα τα «παιδάκια» αυτού του κόσμου, δε θέλησε να στιγματίσει από την αρχή συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. μαύρους, φτωχούς, ομοφυλόφιλους, ιερόδουλες ή οποιαδήποτε άλλη «κατηγορία» ανθρώπων έχει τσακίσει με άλλες ασθένειες). Τώρα κάνει τη διαφορά! Απευθύνεται σε όλους! Εκ των προτέρων έτσι ώστε όταν λανσάρουν την καινούργια ασθένεια επιπέδου δυσκολίας και δυστυχίας AIDS, να μη διαμαρτυρηθεί κανείς. Δηλαδή φταίτε εσείς (που τριγυρνάτε), φταίνε αυτοί (που έχουν την ασθένεια) φταίνε και οι άλλοι. Αυτοί για άλλη μια φορά θα είναι άμεμπτοι κι εμείς μεταξύ μας θα τρωγόμαστε.
Κάτι τέτοιες στιγμές σκέφτομαι τη Μαρία Παπαγιαννίδου-Σεν Πιερ, η οποία στην εκπομπή «Η ζωή είναι αλλού» μιλώντας για τους λάκκους στη φάβα του AIDS, είπε ότι κάποιοι κάνουν τα πάντα για να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον, ώστε να μην πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο και να μην συνασπιζόμαστε.
Επίσης σκέφτομαι την Cristine Maggiore η οποία στο ντοκυμαντέρ «Η άλλη όψη του AIDS», είπε πως κάθε τόσο επινοούν μια νέα ασθένεια και μετά κατασκευάζουν φάρμακα για την αντιμετώπισή της.
Τέλος, σκέφτομαι κι έναν άγνωστο ηλεκτρονικό μου φίλο (από τον χώρο της υγείας) του οποίου ήθελα την άποψη στην απορία «αν έρχεται το τέλος της απάτης του AIDS», μου είπε πως δεν έχει σημασία αν έρθει το τέλος του κατασκευάσματος του AIDS, αλλά το ότι υπάρχουν κι άλλου τέτοιου είδους επιδημίες στη λίστα αναμονής. (βλ. SARS)
Δεν έχουμε παράπονο πάντως! Ζούμε σε έναν κόσμο με έντονη επιστημονική φαντασία. Κυριολεκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: